Nederland derde op mondiale lijst van belastingparadijzen
Nederland neemt de derde plaats, na Bermuda en de Kaaiman-eilanden, in op de lijst van de vijftien ergste belastingparadijzen ter wereld, zo stelt Oxfam Novib vandaag in haar nieuwe, internationale rapport Tax Battles.
Het is het eerste Europese land in de lijst, gevolgd door Zwitserland, Ierland en Luxemburg. Curaçao, onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden, neemt de achtste plaats voor haar rekening. Het nieuwe rapport roept op tot het beëindigen van de mondiale belastingrace naar de bodem, waar belastingparadijzen een grote rol in spelen. Internationale belastingparadijzen, waaronder Nederland, vormen een ernstige bedreiging voor armoedebestrijding wereldwijd.
Uit het nieuwe Oxfam Novib-rapport Tax Battles komt naar voren dat de top15 van belastingparadijzen voor multinationals wordt aangevoerd door Bermuda, gevolgd door de Kaaimaneilanden (2) en Nederland (3).
1. Bermuda
2. Kaaimaneilanden
3. Nederland
4. Zwitersland
5. Singapore
6. Ierland
7. Luxemburg
8. Curaçao
9. Hongkong
10. Cyprus
11. Bahamas
12. Jersey
13. Barbados
14. Mauritius
15. Britse Maagdeneilanden
Esmé Berkhout, belastingexpert van Oxfam Novib en opsteller van het rapport: "Deze belastingparadijzen helpen grote multinationals om zo min mogelijk belasting te betalen waardoor landen wereldwijd miljarden dollars aan belastinginkomsten per jaar mislopen. Het resultaat is toenemende extreme ongelijkheid binnen landen en geldtekort om burgers in ontwikkelingslanden meer kansen op beter leven te geven."
Het Oxfam Novib-rapport toont ook aan dat belastingparadijzen slechts een deel, of een uitwas, zijn van het onderliggende probleem. "Landen zijn regionaal en wereldwijd verwikkeld in een schadelijke concurrentiestrijd. Overal verlagen landen hun tarieven voor vennootschapsbelasting, of verlenen ze andere belastingvoordelen, om de gunst van bedrijven. Het gemiddelde tarief voor vennootschaps-belasting voor G20-landen was veertig procent 25 jaar geleden - vandaag is het minder dan dertig procent", aldus Oxfam.